Snabb hemsida

All statistik visar att ca 40% av dina besökare väljer att lämna hemsidor som laddar långsammare än 3 sekunder och för varje sekund som går tappar man cirka 11% till. Vill du att din hemsida ska ranka högt på sökmotorer är det en extra anledning att se till att ha en snabb hemsida då Google anser att det är väldigt viktigt.

En snabb hemsida genererar kunder

Jag använder mig egentligen av två program för att läsa av hastigheten på hemsidan. Det första är ett plugin som går att installera på Chrome som heter Lighthouse. Det ger mig en lättöverskådlig bild av vad som behöver förbättras och hur bra sidan hade blivit om jag hade förbättrat de delar som drar ner hastigheten. När man kör tester via till exempel Google Analytics ser man längst ner på sidan att de hämtar tester från Lighthouse och är det bra nog för Google, är det bra nog för mig.

Det andra programmet jag använder är GTmetrix och där kan man gå in lite mer på djupet för att se exakt vilka delar som drar ner sidan samt hur sidan presterar jämfört med majoriteten. När jag gjort tester via båda programmen har jag en bra uppfattning av vad som behöver göras och jag kör det sedan i tre steg.

1. Bilder

En av de absolut mest vanliga misstagen man gör är att ladda upp bilder som är för stora. Man kan lösa detta genom att använda program som exempelvis Photoshop där man kan skala ner bilder och minska kvaliteten på dem. Jag brukar spara mina bilder i 72dpi då de flesta besökare inte kommer se någon skillnad på sina skärmar utan det är endast märkbart vid utskrift.

2. Komprimera filer

När man bygger en hemsida använder man sig av massor av olika programmeringsspråk men skriver man det på ett slarvigt sätt drar det ner hastigheten på sidan. Detta är något som är lite svårare att göra på egen hand och kräver egentligen att man har kunskap i de språk man ska komprimera.

Har man byggt sin sida i WordPress eller i liknande CMS där man själv kan installera plugins kan det vara en bra tanke att se över vilka man faktiskt behöver och använder då man på ett enkelt sätt kan minska antalet anrop och minska laddtiden genom att avinstallera de man inte har behov av.

3. Webbhotell

Inte allt för sällan stöter jag på fall där man för många år sedan la sin hemsida på ett webbhotell som i dagens standard inte längre håller måttet. Det kan vara en bra tanke att se över ditt val av webbhotell leverantör då det markant kan öka sidans hastighet. Jag rekommenderar alla mina kunder att välja Inleed då jag både känner mig säker och vet att de ger bra laddtider. Jag hjälper er gärna med allt från att registrera domän till att flytta över domäner till Inleed.

Jag hoppas att du med hjälp av den här informationen kan få en snabbare hemsida och fler nöjda kunder. Det finns naturligtvis fler sätt att sänka laddtiderna och har du funderingar över hur din hemsida presterar är du alltid varmt välkommen att höra av dig till mig.